-
Definitie evenement volgens de Rpbr
Zoals bepaald in artikel 7a van de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Rpbr), kan een beveiligingsorganisatie een persoon belasten met beveiligingswerkzaamheden bij een evenement indien deze in het bezit is van het SVPB-certificaat Event Security Officer. Het betreft hier alleen werkzaamheden als evenementbeveiliger.
Onder een evenement als bedoeld in artikel 7a van de regeling wordt verstaan: een voor publiek toegankelijke gebeurtenis, welke een tijdelijk karakter heeft en plaatsvindt op een vooraf bekende en afgebakende locatie, waarvoor de betrokken gemeente op grond van de geldende wet- en regelgeving een evenementenvergunning heeft verleend, dan wel plaatsvindt in een inrichting, waarop een milieuvergunning rust, op grond van artikel 8:1 van de Wet milieubeheer, en deze vergunning het organiseren van evenementen toelaat. -
Opleiden als praktijk beoordelende organisatie ESO
Als een particuliere beveiligingsorganisatie aspiranten in de praktijk wil opleiden en beoordelen voor het examenonderdeel Praktijkopdrachten ESO, t.b.v. het certificaat Event Security Officer, dan dient de organisatie zich hiervoor te laten registreren door SVPB. Zie hiervoor de registratieprocedure.
Alleen geregistreerde organisaties kunnen in V:base een verklaring ‘in opleiding voor Event Security Officer’ downloaden waarmee voor aspiranten tijdelijke legitimatiebewijzen (voor maximaal 12 maanden) bij de Nationale Politie kunnen worden aangevraagd. Dit is conform de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus.
Met dit legitimatiebewijs mag een aspirant beveiligingswerkzaamheden uitvoeren op evenementen. -
Registratievoorwaarden praktijk beoordelende organisaties ESO
1. Voor het verplichte praktijkgedeelte, dat vooraf gaat aan het examenonderdeel Praktijkopdrachten ESO, is artikel 7a, lid 2 van de Rpbr van toepassing.
2. De particuliere beveiligingsorganisatie moet zijn toegelaten door het Ministerie van Justitie en Veiligheid met een ND/BD-vergunning. Op het moment van aanvraag van de registratie, moet deze vergunning geldig zijn en tenminste 2 jaar geleden zijn ingegaan.
3. De particuliere beveiligingsorganisatie moet beschikken over tenminste één praktijkbeoordelaar ESO die als zodanig is geregistreerd bij SVPB en is gekoppeld aan de organisatie.
4. De particuliere beveiligingsorganisaties draagt er zorg voor dat de aspirant altijd wordt beoordeeld door een geregistreerde praktijkbeoordelaar.
5. De particuliere beveiligingsorganisatie beveiligt in een periode van 2 jaar ten minste 20 evenementen die naar aard voldoende gevarieerd zijn en worden door de particuliere beveiligingsorganisatie aantoonbaar als hoofdaannemer uitgevoerd. Die 20 evenementen mogen in het verleden liggen maar kunnen ook nog plaatsvinden.
6. De particuliere beveiligingsorganisatie draagt er zorg voor dat de aspirant Event Security Officer de opdrachten uitvoert die deel uitmaken van het examenprogramma ESO en bereidt de aspirant voor op het examenonderdeel Praktijkopdrachten ESO.
7. De particuliere beveiligingsorganisatie beschikt over een opleidingsplan uitgewerkt volgens het daarvoor geldende format. -
Registratieprocedure
Een aanvraag tot registratie als praktijk beoordelende organisatie ESO wordt gedaan bij SVPB middels dit registratieformulier.
SVPB controleert of de aanvraag aan de registratievoorwaarden voldoet en stuurt een bevestiging en een factuur. De kosten van de registratie zijn terug te vinden onder tarieven.Na betaling van de factuur neemt SVPB de aanvraag in behandeling en bij goedkeuring van alle voorwaarden en aangeleverde documenten wordt de particuliere beveiligingsorganisatie in eerste instantie voor twee jaar toegelaten tot het overzicht geregistreerde praktijk beoordelende organisaties ESO en krijgt de juiste machtigingen voor het aanvragen van groene passen.
In die 2 jaar zal SVPB een check uitvoeren of de praktijk beoordelende organisatie daadwerkelijk aspiranten heeft opgeleid.
Bij deze check beoordeelt SVPB tenminste:
– De behaalde examenresultaten van de examens Praktijkopdrachten ESO.
– Het aantal geregistreerde aspiranten ESO dat niet binnen 12 maanden wordt aangemeld voor het examen Praktijkopdrachten ESO.
– Het aantal en de aard van de klachten dat tijdens de registratieperiode door SVPB is ontvangen van aspiranten over de praktijkopleiding en/of beoordeling door de ESO-organisatie.
– Het aantal aspiranten dat gestart is met de opleiding en deze ook volledig heeft afgerond. Wanneer de opleiding niet afgerond is, zal SVPB vragen naar de reden. Dit om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de inzet van aspiranten.In het 2e jaar zal SVPB contact leggen met de organisatie om bovenstaande punten te bespreken en vragen te beantwoorden. Van belang is dat de organisatie ook daadwerkelijk een aantal opleidingstrajecten heeft afgerond. Dat geeft extra zinvolle input voor een overleg.
Bij een positieve beoordeling zal de registratie worden verlengd voor onbepaalde tijd. Bij een negatieve beoordeling zal de registratie ingetrokken worden.SVPB blijft na voortzetting van de registratie de organisaties monitoren op bovenstaande punten. Wanneer er uit die monitoring blijkt dat de organisatie niet voldoet aan de eisen wordt er contact gelegd en kan er reden zijn om de registratie in te trekken.
-
Overzicht geregistreerde praktijk beoordelende organisaties ESO
-
Praktijkbeoordelaar ESO
Om als praktijkbeoordelaar ESO te mogen optreden binnen een praktijk beoordelende organisatie ESO, moet zijn voldaan aan de deskundigheidsvereisten die gelden voor ESO én moet de training Praktijkbeoordelaar ESO succesvol gevolgd zijn.
1. Een praktijkbeoordelaar ESO is geregistreerd bij SVPB en staat gekoppeld aan een geregistreerde praktijk beoordelende organisatie ESO.
2. De praktijkbeoordelaar beoordeelt conform de richtlijnen en procedures van SVPB.
3. De praktijkbeoordelaar is verantwoordelijk voor de beoordeling van aspirant-Event Security Officers die door de geregistreerde praktijk beoordelende organisaties ESO-organisatie worden opgeleid.
4. Om door SVPB geregistreerd te kunnen worden als praktijkbeoordelaar dient een training voor praktijkbeoordelaars ESO gevolgd te worden (LET OP: dit is een andere training dan die wordt aangeboden voor praktijkopleiders Beveiliger).Training praktijkbeoordelaar ESO
Tijdens de training zal er worden ingegaan op de begeleidingstechnieken, de achtergrondinformatie over de evenementenbranche, hoe moet worden begeleid en beoordeeld, de wet- en regelgeving, de praktijkexameneisen en praktijkopdrachten, en het examineringstraject.
De kosten voor deze training zijn te vinden in de tarievenlijst. De training duurt een dag en wordt doorgaans in Amersfoort aangeboden.
Een praktijkbeoordelaar wordt geacht over de benodigde vakkennis te beschikken.
Voorwaarde om deel te mogen nemen aan deze training is daarom het in bezit zijn van:
– het certificaat Event Security Officer óf
– het SVPB-diploma Beveiliger + een voldoende resultaat voor het CBT examenonderdeel Event Security.Aanmelden voor de training kan via dit formulier. Als u vragen heeft over de training kunt u een mail sturen aan info@svpb.nl.
