logo

Afname Effectief waarnemen wijzigt

Het examen Effectief waarnemen maakt deel uit van de examenprogramma’s Cameratoezicht, BoCA en Keuzedelen mbo. Met ingang van 01-01-2019 verandert de opzet en afname van Effectief waarnemen, het onderdeel wordt dan met onze standaard CBT-software afgenomen (QMP). De belangrijkste voordelen zijn:

1. De layout en bediening is daarmee identiek aan onze overige CBT-examens.
2. In de loop van 2019 wordt het mogelijk om direct na het examen de voorlopige uitslag mee te delen (dit kan nog niet meteen bij de invoering, eerst moet zeker gesteld worden dat alle voorgeprogrammeerde antwoorden juist zijn; hiervoor zijn resultaten van kandidaten nodig).
3. Behalve in Amersfoort kan dit examen ook op locatie worden afgelegd.

De belangrijkste wijzigingen ten opzicht van de huidige afname: het examen start met 10 gesloten vragen en daarna volgen 3 opgaven met videobeelden (per opgave worden 4 beelden en het tijdsverloop getoond). Na elke opgave volgt een aantal gesloten vragen. Het examen duurt maximaal 40 minuten (was 60 minuten).

De eerste examendatum is 05-02-2019. De exameneisen zijn in beperkte mate gewijzigd. Het examentarief is ongewijzigd. Op onze website komt medio december een video waarmee wordt getoond hoe het examen verloopt (ter informatie van onderwijsinstellingen en kandidaten).

Download PDF Deze pagina als PDF